dinsdag 23 maart 2010

Paratekst in real life

Net vorige week las ik (ik zeg niet in welk slecht vrouwentijdschrift) over dé toepassing van paratekst in e-books! Blijkbaar is de uitgever van Joost Zwagerman bezig met een heruitgave van zijn boek Gimmick! uit 1989 op e-book. Volgens hem wordt dit "meer een soort totaalpakket dan een boek, met foto's, muziekfragmenten en filmpjes". Dat is precies wat ik wil verwoorden in mijn scriptie! Door de komst van het e-book krijgt een boek zoveel meer lagen dan het op papier kan hebben; je kan gebruik maken van hypertext, van andere media, links en je kiest zelf welke extra informatie (en dus paratekst) je op je scherm oproept.
Jeej, mijn theorie slaat ergens op!

4 opmerkingen:

  1. Hey Lisanne,

    had je dit bericht al gezien op boekblad.nl? Is dit niet iets paratext-achtigs?

    Special Edition eBook met making of en deleted scenes 24 maart 2010 - Geïnspireerd op de special editions van dvd’s brengt uitgeverij L.J. Veen vandaag een unieke e-boekeditie van Of hoe waarom van Hanna Bervoets. Hierin zijn extra’s opgenomen als making of en deleted scenes.


    ‘Met deze extra’s is de wordingsgeschiedenis van Bervoets’ debuutroman goed te volgen’, zegt Femke Bilderbeek, marketing & publiciteit bij L.J. Veen. De extra’s zijn in de vorm van een lopend verhaal opgenomen. Aan de hand van e-mailverkeer tussen Bervoets en L.J. Veen-redacteur Jelte Nieuwenhuis, niet eerder gepubliceerde fragmenten en voorstudies, geeft Of Hoe Waarom (Special Edition) een uniek kijkje in de keuken van een debuterend auteur en haar uitgeverij. ‘Als Bervoets bijvoorbeeld onzeker is over een passage, dan staan naast die passage ook de e-mails erover tussen haar en de redacteur.’

    Ook afgekeurde omslagontwerpen, auteursfoto’s en promotie zijn in de extra’s opgenomen. ‘Eigenlijk alles waarover maar beslist moet worden bij het maken van een boek.’ Hanna Bervoets: ‘Lezers krijgen zo inzicht in persoonlijke hersenkronkels en de soms lastige beslissingen die uiteindelijk tot Of hoe waarom hebben geleid.’

    Bilderbeek: ‘Wij vinden het leuk om te experimenteren met de mogelijkheden van het e-boek. Bervoets is een voorbeeld van de jonge auteurs voor wie de grenzen tussen de verschillende media steeds meer vervagen. Deze Special Edition past heel goed omdat het boek al gestart is met een sociale netwerk-campagne.’ De roman had al voor verschijning veel aandacht gegenereerd met hoofpersoon Flora Vos die twitterde, hyvede en filmpjes postte op YouTube.

    Nieuwenhuis kwam op het idee om de digitale versie van Of Hoe Waarom te voorzien van de extra’s toen hij het artikel van Bervoets in VK Magazine had gelezen. Hierin beschrijft de auteur hoe het is om te debuteren en dat leverde veel positieve reacties op. Begin dit jaar werd zij verkozen tot Debutant van het jaar, en werden de optierechten van haar boek verkocht aan Endemol Nederland.

    Het boek wordt gebracht in samenwerking met eBook.nl. Volgens Erik Rigters van eBook.nl is het voor het eerst dat een e-boek verschijnt met een making of en deleted scenes. (RR)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat is inderdaad precies nog zo'n voorbeeld. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Lisanne,

    Ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe ver je inmiddels met je onderzoek bent. Ik weet ook niet of je je nog actief met dit blog bezighoudt, maar ik zou graag willen weten wat je bevindingen zijn. In ieder geval, mocht je nog druk bezig zijn met dit onderzoek: succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Mariella,

    As je een emailadres achterlaat zal ik je mijn scriptie sturen.

    Groetjes,

    Lisanne

    BeantwoordenVerwijderen

Laat hier je paratekst achter.